Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma, după protestul fermierilor: ”Ministrul Agriculturii e depășit”!
Florin Răchitan  - Vineri, 7 Aprilie 2023

După marșul de protest al fermierilor sătmăreni, care s-au alăturat colegilor lor din toată țara în acțiunea de vineri, unul dintre ei, Nicolae Chilințan, care administrează o fermă cu 120 de bovine în Valea Vinului, a participat la conferința de presă de vineri organizată la sediul PNL Satu Mare de deputatul Adrian Cozma și subprefectul județului, Romeo Pop.

Fermierul care exploatează terenuri agricole în suprafață totală de 130 de hectare, a explicat pe scurt, cu date concrete, motivele care au dus la manifestările de protest de vineri.

Oferind ca exemplu situația de pe exploatația sa agricolă, el a precizat că, din cauza secetei din vara anului trecut, producția de siloz a scăzut la o cincime din recolta anuală obișnuită, în timp ce prețul furajelor pentru hrana animalelor s-a dublat. Dacă anul trecut el încă reușea să vândă litrul de lapte către procesatori la prețul de 2,50 lei, acum firmele respective nu sunt dispuse să ofere mai mult de 1,60 lei, motivând că preferă să importe laptele din Ungaria sau Polonia la preț mai mic, în condițiile în care fermierii din țările respective primesc subvenții mult mai mari decât românii. Dar această diferență nu se simte deloc la prețul laptelui de pe rafturile din magazine, dimpotrivă: cumpărătorii simt în propriile buzunare creșterea excesivă în ultimul an a prețului produselor lactate.

La toate acestea se adaugă ”inundarea” pieței românești cu cereale ieftine din Ucraina, destinate teoretic țărilor africane sau celor din Orientul Mijlociu, dar vândute de speculanții români în țară sub prețul de producție al fermierilor români, din cauza scutirii de taxe vamale aplicate de Uniunea Europeană încă din vara anului trecut.

Deși, teoretic, UE ar trebui să-i despăgubească pe fermierii din țările membre care au suferit pierderi din această cauză, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a negociat cu Comisia Europeană o sumă ridicol de mică în acest sens: 10 milioane de euro, în condițiile în care ar fi nevoie de minim 70 milioane euro pentru a asigura subvenții rezonabile producătorilor români.

Acesta este motivul pentru care deputatul liberal Adrian Cozma consideră că ministrul Daea este ”depășit de situație” și nu ar mai trebui să aibă loc în viitorul guvern ce se va constitui după ”rotativa” programată pentu această primăvară sau, după unele surse, amânată până la toamnă.

Vestea bună în tot acest talmeș-balmeș estă că, în urma intervenției președintelui Klaus Iohannis, Comisia Europeană are în analiză al doilea sprijin pentru fermierii afectați de tranzitul cerealelor ucrainene. Totodată, premierul Nicolae Ciucă, alături de omologii săi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia au semnat o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită măsuri pentru susținerea fermierilor din aceste țări. 

Printre măsurile solicitate se numără:

-         Suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.

-         Sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre, dar și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare. Printr-o rețea de transport bine pusă la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către țările importatoare din alte regiuni ale lumii.

-         Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) să creeze o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate, pentru a nu rămâne în UE. 

-         Urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

-         Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire.

868 vizite
Distribuie pe